Het lijkt heel gezellig om uw huisdier mee op vakantie te nemen, maar dit vergt wel de nodige voorbereiding. Het begint al met de overweging of u uw dier er ook een plezier mee doet. Sommige dieren houden niet van autorijden, of kunnen niet goed tegen warmte of zijn simpelweg veel te gehecht aan hun eigen huis. Hier volgt een lijst met aandachtspunten voor reizen met huisdieren.

 • Als u een bestemming heeft gekozen, informeer dan of op het vakantieadres dieren welkom zijn.
 • Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds juli 2004 de volgende eisen:
  – het dier heeft een EU paspoort nodig
  – het dier moet gechipt en geregistreerd zijn bij een databank
  – het dier moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en dit moet aangetekend zijn in het paspoort
  – Voor landen die binnen Europa liggen maar niet bij de EU horen kunnen andere eisen gelden. Informeer altijd wat de invoereisen van deze landen zijn voor het betreffende dier en doe dit ruim van tevoren in verband met inwerktijd van bepaalde vaccinaties of behandelingen.
 • Zelfs als alleen vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht is in het land van bestemming, dan is het toch verstandig om te zorgen dat uw dier volledig gevaccineerd is. In andere landen zijn er soms ziekten die in ons land niet (meer) voorkomen.
 • Het ras van uw hond speelt ook een rol. In sommige landen zijn bepaalde rassen verboden of er worden extra eisen gesteld om bepaalde rassen mee te nemen. In Frankrijk zijn kruisingen van de American Staffordshire terriër, Staffordshire bull terriër, mastiff, boerboel, tosa en rottweiler niet welkom en worden aan raszuivere American staffords, tosa’s en rottweilers extra eisen gesteld. In Duitsland moet elke hond die zwaarder is dan 20 kilogram en groter dan 40 centimeter altijd aangelijnd zijn. Informeer u dus altijd goed over welke eisen het land van bestemming heeft.
 • Als u wilt reizen met konijnen, kleine knaagdieren of andere diersoorten is een door een dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring vaak voldoende. Maar informeer even goed of er beperkingen gelden voor de diersoort, bijvoorbeeld voor vogels in geval van vogelgriep.
 • Neem dieetvoer, medicijnen (of de officiële naam van de aandoening en medicatie) het chipnummer en een foto van het dier mee.
 • Het klimaat op uw bestemming is zeker iets om bij stil te staan. Temperaturen boven de 30 graden kunnen voor een fret dodelijk zijn. Konijnen en cavia’s krijgen boven de 25 graden al problemen met de temperatuur.
 • In warme landen kunnen tegels en asfalt enorm heet worden in de zon. Houd de voetzooltjes van uw hond goed in de gaten.

Handige links

www.chipnummer.nl  Hier kunt u het chipnummer van uw dier invullen en controleren of uw gegevens goed staan geregistreerd.
www.iatatravelcentre.com  Onder het kopje ‘country information’ vind u informatie over het invoeren van dieren bij de sectie ‘Custom rules’.
mijn.rvo.nl  Hier vind u informatie over het reizen met verschillende diersoorten.
www.schiphol.nl/nl/pagina/huisdier/  Hier vind u informatie over het vliegen met huisdieren.
licg.nl  Hier vind u uitgebreide informatie over het reizen met uw huisdier en de invoereisen per land.