Als eigenaar heeft u invloed op de gezondheid van uw hond door goede huisvesting, voeding en verzorging. Waaraan kunt u nu zien of uw hond gezond is of misschien toch even door een dierenarts beoordeeld moet worden? Hieronder noemen we een aantal punten.

Vacht en huid
De vacht moet er gezond uitzien. Maar er zijn zoveel verschillende vachten, van strak aangesloten, glanzende haren tot ruwe, rechtopstaande haren en zelfs honden zonder haar. Zorg dus dat u weet hoe de vacht van uw hond er uit hoort te zien. Mocht u twijfelen dan kunt u eventueel advies inwinnen bij uw dierenarts of een trimsalon.
Kale plekken of een huid met wondjes, korstjes, rode plekken of veel schilfers duiden op een probleem.

Ogen
De ogen van een hond moeten schoon en helder zijn. Het oogwit van de hond moet wit zijn, rode ogen duiden vaak op ontstekingen en irritaties. Ook honden hebben wel eens ‘slaapkorrels’ in hun ooghoeken, maar er mag geen geel of groen pus in de ooghoeken zitten. Sommige honden hebben snel last van verstopte traanbuizen, daarbij moet u extra goed opletten of er geen ontstekingen ontstaan, zowel bij het oog zelf als op de huid daaronder die steeds nat wordt van overstromend traanvocht.

Oren
De oren moeten er aan de binnenkant schoon uitzien. U moet ze dus regelmatig controleren. Zeker honden met hangoren hebben wel eens last van overmatig oorsmeer of snel ontstoken oren. Honden kunnen ook last hebben van mijten in het oor. Krabt de hond veel aan zijn oren of houdt hij zijn kop steeds scheef? Dat zijn signalen dat er iets aan de hand is met het oor. Druppel niet zomaar iets in het oor zonder dat een dierenarts heeft geconstateerd dat het trommelvlies niet kapot is! Ziet u iets in het oor van uw hond waarover u twijfelt, laat de dierenarts er dan naar kijken.

Gebit
De tanden en kiezen moeten er schoon uitzien en niet los zitten. Bruine randen, losse tanden,  rood tandvlees en een slechte adem zijn redenen om het gebit na te laten kijken

Beweging
Een hond moet zich soepel bewegen. Let daarom op tijdens het wandelen. Afwijkingen bij het bewegen zijn bijvoorbeeld stramme, stijve poten, op de tenen lopen, hinken, scheef lopen, doorzakken naar een kant en moeite met opstaan na het liggen. Natuurlijk worden oudere honden wat stijver, dat hoort bij hun leeftijd. Maar een plotselinge verandering kan een teken zijn dat er iets mis is.

Ontlasting
De ontlasting van uw hond hoort stevig te zijn. Dunne ontlasting, bleke ontlasting, een vreemde kleur die u niet kunt herleiden tot iets wat de hond gegeten heeft of bloed in de ontlasting zijn tekenen dat er iets aan de hand is. Ook als uw hond erg moet persen kan dit op een darmprobleem wijzen. Stress of het eten van iets ongewoons of voer waar de hond niet aan gewend is kan kortdurend dunne ontlasting geven, maar duurt dit langer dan kunt u beter de dierenarts raadplegen.

Eetlust
De ene hond is een rustige eter, de ander schrokt alles snel naar binnen. Verandert er iets in de eetlust van uw hond, eet hij veel langzamer of helemaal niet, dan kan er iets aan de hand zijn. Blijft de hond slecht eten, ga dan naar de dierenarts.

Lichaamstemperatuur
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen ongeveer 38 en 39 graden Celsius. Met een gewone digitale thermometer kunt u de temperatuur bij uw hond anaal opnemen. De hond moet hiervoor wel rustig staan of liggen. U kunt eventueel de hond afleiden met iets lekkers. Probeer het niet zelf als de hond te onrustig is, dan kan de dierenarts dit beter voor u doen.

Tip: Maak foto’s of een filmpje
U zult ziekten sneller herkennen als u weet wat normaal is voor uw hond. Observeer veranderingen goed. En neem eventueel foto’s of maak een filmpje om aan de dierenarts te laten zien. Dit kan soms behulpzaam zijn bij het bepalen wat er misschien aan de hand is.

Meer lezen?
Dan verwijzen wij u graag naar de kennisbank van het Medisch Centrum voor Dieren. Hier vind u betrouwbare informatie over dierziekten.